Hemma hos oss använder vi ofta en Crock pot när vi lagar mat. Det är en ”slow cocker”, dvs en gryta som går på el och som man ställer in tiden på. Därefter sköter den sig helt själv. Fantastiskt smidigt! Och eftersom maten tillagas långsamt så bevaras alla näringsämnen bättre.
Igår kväll skar jag upp lite rotfrukter och grönsaker i bitar, blandade dem med kryddor, olivolja och krossade tomater. Och sedan ner med allt tillsammans med köttet i grytan. Innan sovdags ställde jag sedan in den på 10 timmar.
På morgonen doftade det fantastisk i huset. Så skönt med lättlagad mat, bara att ställa in den i kylen och sedan värma upp efter behov. Det blev en ljuvlig middag till hela familjen, och sedan några matlådor till mig att frysa in.
Ingredienser
- 2 lökar (gul eller röd)
- 2-3 morötter
- 2-3 klyftor vitlök
- 2-3 palsternackor
- 2 msk olivolja
- 1 förpackning krossade tomater
- 2 dl vatten
- 1-2 tsk basilika
- Salt o peppar
- 1 kg nötkött, i mitt fall ytterlår
Instruktioner
- Skala grönsakerna och löken och skär i bitar. Lägg det i grytan.
- Krydda, häll i olivolja och blanda runt.
- Häll i krossade tomater och vatten.
- Lägg till sist i köttet.
- Ställ in din Crock pot på 8-10 timmar på låg (low) värme.
- När tiden är ute är det klart! Antingen äter du direkt eller så kyler du ner maten och ställer sedan in den i kylen.
TIPS! I den mån det är möjligt köper jag gräsbeteskött. Detta kött är mycket mer näringsrikt än vanligt konventionellt kött, eftersom kossorna enbart har ätit artegen föda, dvs bara ätit den mat som de är genetiskt skapta för att äta. I detta fall gräs och örter. Denna gång tillagade jag kött från en 29 månaders stut av rasen Holstein. Känns bra att veta att detta djur levt ett bra liv utan stress, utan tillväxthormoner, utan antibiotika och utan kraftfoder.
TIPS! Det går att variera grönsakerna, rotfrukter och kryddning i det oändliga, testa dig gram för att hitta just din favorit