Vitkål är en fantastisk grönsak fullproppad med vitaminer, och innehåller endast 4 gram kolhydrater per 100 gram.
Det här recepter fungerar till det mesta och är väldigt enkelt att göra. Jag brukar göra en stor gratäng när jag ändå håller på, för då gör jag matlådor av det som blir över. Om du vill ha en mindre gratäng halverar du receptet.
Gratängen går alldeles utmärkt att frysa in.
Denna gång toppade jag halva gratängen med ost och andra halva med skivade tomater, eftersom familjen har sina olika favoriter.
Ingredienser
- 1 vitkålshuvud (ca 1 kg)
- 1 stor gul lök (ca 200 gram)
- 2 msk kokosolja (att steka i)
- 1 burk kokosmjölk (4 dl)
- 2 tsk örtsalt (jag brukar använda Herbamare original)
- 2 krm vitpeppar
- 2 vitlöksklyftor
- 4 ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader (gärna varmluft).
- Strimla vitkål och lök.
- Stek tillsammans med kokosoljan på låg värme i ca 10 minuter så att lök och vitkål börjar bli lite mjuk.
- Vispa ihop kokosmjölk, örtkrydda, vitpeppar och ägg.
- Häll vitkålen och löken i en ugnsfast form.
- Häll över äggstanningen.
- Riv ev över ost.
- Stoppa in i ugnen på 175 grader i ca 30-45 minuter (tills vitkålen mjuknat och stanningen stelnat).
- Ät och njut. Den är god som en enskild vegetarisk rätt, men den passar även perfekt till smörstekt torsk eller pannbiffar.
Tips: Om du vill kan du lägga ut 1-2 skivade tomater ovanpå innan du stoppar in i ugnen.
Tips: Det är bara fantasin som sätter gränser kring smaksättning. I stället för örtsalt kan du i kokosmjölken i stället blanda i tomatpuré, äppelcidervinäger, paprikapulver och timjan. Eller så har du i några teskedar sambal oelek.
Tips: Det är även gott att strimla i paprika och/eller purjolök.