Att göra egen tomatsalsa är superenkelt. Och väldigt gott!
Jag brukar använda denna tomatsalsa till mycket. Den är god att ha som tillbehör till både kött, fisk, ägg och skaldjur. Den är perfekt att använda till tacos-middagen som du kanske brukar äta på fredgaskvällar. Den funkar också bra att bre på pizzabotten om du gör egen pizza. Se till exempel denna pizza på äggbotten.
Och uppvärmd tomat är ju dessutom nyttigare än färsk, se varför här: Om tomater
Det går lika enkelt att göra dubbel eller trippel sats, och då kan du frysa in salsan i lagom stora delar, för ett sedan snabbt och enkelt ta fram när det är dags för tacokväll.
Mitt grundrecept ser ut så här, men jag brukar även variera kryddningen utifrån vad jag har hemma eller är sugen på.
Ingredienser
1 burk eller tetra med krossade tomater (ca 400 gram)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 krm chiliflakes (eller lite färsk chili)
0,5 -1 tsk paprikapulver
2 krm torkad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk olivolja
Instruktioner
- Häll de krossade tomaterna i en kastrull och låt sjuda på svag värme så att lite av vattnet kokar bort.
- Hacka lök och vitlök fint, och häll i kastrullen.
- Häll i kryddorna.
- Låt puttra ett tag så att löken blir mjuk.
- Ta sist i olivoljan och rör runt.
- Klart – Ät och njut!
TIPS:Om du vill bre den som tomatsås på pizzabotten, så kan du mixa den först för att få den slätare.
TIPS: Hacka i lite färsk koriander för extra smaksättning.
Pingback: Pizza på blomkålsbotten (Paleo) - Transnova Wellness